ŠOKOLĀDE: fakti, mīti, patiesības.
Šokolāde ir bijusi daudzās diskusijās par tās ietekmi uz veselību. Agrāk to uzskatīja par kaitīgu našķi, tomēr mūsdienās tā ir ieguvusi vietu veselīgo produktu sarakstā. Ko šokolāde var sniegt mūsu ķermenim mūsdienās?
Kādi ir šokolādes ieguvumi?
Ikvienam ir skaidrs, ka šokolāde, īpaši tumšā šokolāde, var būt noderīga veselībai, un to apstiprina arī dietologi. Kvalitatīva melnā šokolāde satur daudz vērtīgu vielu, piemēram, teobromīnu, kofeīnu, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi un B1, B2 un PP vitamīnus. Taču ir jāņem vērā, ka viena šokolādes tāfelīte satur ap 500 kalorijām, un dietologi norāda, ka cilvēkiem ar lieko svaru šokolāde būtu jāizvairās.
Tomēr daudzi eksperti uzskata, ka melnā šokolāde ir vērtīgs papildinājums diētā. Angļi, kuri āboliem piešķir veselības eliksīra statusu, ir norakstījuši šokolādi līdzīgā līmenī – vienā šokolādes tāfelītē ir vairāk kalcija, proteīnu un citu barības vielu nekā vienā porcijā burkānu, ābolu, apelsīnu un banānu salātu.
Franču eksperti apgalvo, ka 40 g melnās šokolādes ir tikpat labas kā glāze sarkanvīna, jo tās spēj palīdzēt samazināt asinsspiedienu un veicināt sirds veselību.
Pētījumi arī pierāda, ka melnā šokolāde ir bagāta ar antioksidantiem, bieži pat pārspējot augļu sulas daudzumu. Tomēr svarīgi atcerēties, ka šokolāde satur daudz kaloriju, tauku un cukura, tādēļ tās lietošana jāsabalansē.
Pozitīvās īpašības
- Uzlabot garastāvokli – Šokolāde veicina serotonīna jeb „laimes hormona” izdalīšanos, kas uzlabo garastāvokli un palīdz cīnīties ar stresu.
- Veicina prāta spējas – Tā satur kofeīnu un glikozi, kas palīdz uzlabot koncentrēšanos un domāšanu. Tomēr šis efekts ir īslaicīgs, jo pēc kāda laika glikoze var izraisīt nogurumu.
- Stiprina imunitāti un palīdz cīnīties ar stresu – Japāņu zinātnieki atklājuši, ka šokolāde var palīdzēt novērst saaukstēšanos un uzlabot imunitāti.
- Paaugstina asinsrites kvalitāti – Kakao pupiņas satur flavonoīdus, kas palīdz uzlabot asinsriti, samazina asins recēšanu un novērš trombu veidošanos.
- Mazina svaru – Nelielās devās šokolāde var palīdzēt nomākt apetīti, pateicoties kofeīna un teobromīna saturam.
vai ir kas negatīvs?
Tomēr šokolāde nav bez trūkumiem. Tā var izraisīt galvassāpes, ja to ēd lielos daudzumos. Kofeīns un teobromīns var veicināt sirdsklauves un pat bezmiegu, īpaši cilvēkiem ar jutīgu nervu sistēmu.
Lai arī šokolāde var uzlabot garastāvokli, tās lielais kaloriju daudzums var veicināt svara pieaugumu, ja to ēd pārāk daudz. Turklāt šokolāde nav ieteicama cilvēkiem ar diabētu, jo tā satur daudz cukura. TĀPĒC, IZVĒLIES ŠOKOLĀDES bez saldinātājiem, vai ar dabīgas izcelsmes saldinātājiem, ar zemu glikēmisko indeksu.
Populārie mīti par šokolādi
- Atkarība no šokolādes: Lai gan šokolāde satur vielas, kas stimulē smadzeņu prieka centrus, tās ietekme nav salīdzināma ar narkotikām. Patiesībā, lai sasniegtu līdzīgu efektu kā no marihuānas, nepieciešams apēst 25 kg šokolādes.
- Šokolādes diētas efektivitāte: Dažas diētas piedāvā zaudēt svaru, ēdot lielu daudzumu šokolādes. Tomēr tas nav veselīgi, jo šādas diētas rada bada sajūtu un traucē normālu vielmaiņu.
- Šokolāde izraisa pumpas: Eksperimentāli pierādīts, ka šokolāde pati par sevi nespēj izraisīt ādas problēmas. Problemas bieži rodas, ja cilvēks reaģē uz piena vai citiem piedevām, vai papaildus piedevām un sintētiskām vielām, krāsvielām un tt.
- Šokolāde ir spēcīgs alergēns: Šokolāde pati par sevi nav alergēns, bet piena šokolāde var izraisīt alerģijas reakcijas, ja tajā ir piens vai rieksti.
Kā pareizi baudīt šokolādi?
Lai gūtu no šokolādes labumu, jāievēro daži ieteikumi:
- Ieteicams izvēlēties tumšo šokolādi ar vismaz 70% kakao saturu.
- Ieteicams ēst šokolādi pēc ēdienreizes, lai izvairītos no pārmērīgas ēšanas.
- Dienas laikā ēst šokolādi ir labāk, jo tad kalorijas tiek vieglāk sadedzinātas.
Šokolādes glabāšana un temperatūra
- Ideālā glabāšanas temperatūra ir 12 – 20 ºC.
- Šokolādes glazūra sāk sastingt pie 15 – 18 ºC.
Šokolādes veidi un kalorijas
- Tumšā šokolāde (75–90% kakao): 300–450 kcal uz 100 g.
- Piena šokolāde: 550–600 kcal uz 100 g.
- Baltā šokolāde: 578 kcal uz 100 g.
Kosmetoloģija
Šokolādi izmanto arī kosmetoloģijā – dažādās maskās, masāžās un ietīšanas procedūrās. Tā satur antioksidantus, aminoskābes un taukus, kas mitrina un baro ādu, tomēr jāatzīmē, ka tās efektivitāte nav pārāk izteikta salīdzinājumā ar citām sastāvdaļām.
Secinājums
Mūsdienās šokolāde nav „kaitīgs našķis”, kā to reiz uzskatīja, bet var kļūt par vērtīgu papildinājumu sabalansētā uzturā, ja to lieto saprātīgās devās. Lai arī šokolāde satur vairāk kaloriju nekā daži augļi vai dārzeņi, tas nenozīmē, ka tā ir nelietojama – izvēloties pareizo veidu un ievērojot mērenību, šokolāde var sniegt gan fizisku, gan emocionālu labumu.
JA VĒLIES BAUDĪT ŠOKOLĀDI ar izcilas kvalitātes sastāvdaļām, ar kurām tiek padomāts par veselību, tad sazinies: [email protected]