Kakao un Rozmarīna Sinerģija
Rozmarīns ir augs, kas manā ceļā ir jau vairākus gadus – ne tikai kā ārstniecisks sabiedrotais, bet arī kā dzīves ciklu skolotājs un dvēseles modinātājs.

Ilgstoši esmu ceļojusi uz Vidusjūras piekrasti un Dienvidfranciju, kur rozmarīns aug pamīšus ar skujkoku mežu, klinšainās nogāzēs un saules pielietās takās piejūras klintīs. Tur viņš ieaudzis manā sajūtu kartē – kā sargātājs, kā elpa, kā tilts starp skaidrību un maigumu.

Ikreiz atgriežoties no šiem svētceļojumiem ar rozmarīnu, top jauni individuāli dziedinošie kakao maisījumi, kuros ar īpašu nozīmi iekļaujas arī rozmarīna spēks.
Rozmarīns – augs, kas mostas līdz ar Tevi
Rozmarīns (Rosmarinus officinalis) ir tonizējošs, sirdssilts un modrs. Tas nav tikai augs prātam — tas ir elpa pašai dzīvībai. Rozmarīns aktivizē asinsriti, atvieglo elpošanu, iekustina stagnāciju gan fiziskā, gan smalkajā ķermenī.
ŠOKOLĀDE: fakti, mīti, patiesības.
Šokolāde ir bijusi daudzās diskusijās par tās ietekmi uz veselību. Agrāk to uzskatīja par kaitīgu našķi, tomēr mūsdienās tā ir ieguvusi vietu veselīgo produktu sarakstā. Ko šokolāde var sniegt mūsu ķermenim mūsdienās?
Kādi ir šokolādes ieguvumi?
Ikvienam ir skaidrs, ka šokolāde, īpaši tumšā šokolāde, var būt noderīga veselībai, un to apstiprina arī dietologi. Kvalitatīva melnā šokolāde satur daudz vērtīgu vielu, piemēram, teobromīnu, kofeīnu, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi un B1, B2 un PP vitamīnus. Taču ir jāņem vērā, ka viena šokolādes tāfelīte satur ap 500 kalorijām, un dietologi norāda, ka cilvēkiem ar lieko svaru šokolāde būtu jāizvairās.
Kakao, vai varētu būt dabiskā augu valsts medicīna cilvēkiem ar sirds-asinsvadu slimību risku?
Kakao – īpaši vērtīgs superfood tiem, kas meklē dabisku augu izcelsmes produktu, kas rūpējas par sirds-asinsvadu sistēmas veselību.
Daudziem ir jautājums
kas tad īsti notiek ar asinsspiedienu dzerot kakao. Nesen pat
lasīju, ka kakao ceremonijas dalībniece ar zemu asinspiedienu, kad
vadītājs esot izteicis, ka kakao var pazemināt asinsspiedienu, esot
ļoti sabijusies, ka tas kļūšot vēl zemāks. Taču tā nebūt nav.
Te interesants 2022.gada pētījums, ko veica Surrey Universitātes (Lielbritānija) zinātnieki, kas parādīja, ka kakao esošie flavanoli pazemina asinsspiedienu tikai ja tas ir paaugstināts. Attiecīgi nav jāraizējas, ja Tev ir zems asinsspiediens, drīzāk vari sagaidīt asinsspiediena normalizāciju.
Kāpēc kakao sauc par augu medicīnu? Emocionālais ķermenis.
Kāpēc kakao sauc par augu medicīnu? Turpinājums.
Emocionālais ķermenis.
Aktīvais teobromīna savienojums (starp citu radās no nosaukuma - Theobroma cacao) uzlabo asinsriti (visam ķermenim un it sevišķi sirds rajona orgānos-sirds, plaušas), paplašina asinsvadus, līdz ar to samazina asinsspiedienu, kas izmaina mūsu ķermeņa vibrācijas. Vibrāciju izmaiņas tālāk rada iekšējās kustības, kas saistītas ar sirds paplašināšanos, kas ļauj mums izjust dažādus mūsu dzīves aspektus, kuri bieži vien tiek ignorēti, nepamanīti. Atgriež līdzsvarā.
Kakao esošās vielas mijiedarbojas ar mūsu ķermeni, palīdzot atbrīvot harmoniski apspiestas emocijas un atklājot mums pateicības sajūtu. Gan pētījumos, gan praksē darbā ar cilvēkiem pārliecinājos, ka kakao atbalsta depresiju izjūtošus cilvēkus, un dažos gadījumos ir arī aizvietojis zāles!
Kādas tad vēl kakao esošās vielas tad vēl ietekmē emocionālo labsajūtu?
Magnijs – iedarbojas uz depresijas un trauksmes cēloņiem. Šeit saite uz pētījumu - The Role and the Effect of Magnesium in Mental Disorders: A Systematic Review
Kakao satur dažādus neirotransmiterus, piemēram, serotonīnu, dopamīnu, anandamīdu un feniletilamīnu, pateicoties kuriem rodas vispārējs līdzsvars mūsu prātos un sirdīs.
Kāpēc kakao sauc par augu medicīnu. Fizioloģiskā nozīme.
Kakao* lietošana atbalsta ķermeņa darbību, regulē muskuļu, asins, imūnsistēmas, smadzeņu un nervu sistēmas funkcijas, pateicoties lielam kakao minerālvielu daudzumam (ietver magniju, hromu, dzelzi, varu, kalciju, mangānu, cinku, sēru, fosforu).
Tā kā tas ir bagāts ar antioksidantiem, piemēram, katehīnu, polifenoliem (starp citu šī ir viena no tām vielām, kas ir rūgta un ko jūtam arī tumšā šokolādē), antocianīnu un proantocianīdu, tiek stimulēta šūnu atjaunošanās un stiprināta sirds un asinsvadu sistēma.
Kaut kakao nelielā daudzumā satur arī kofeīnu, galvenais stimulants ir teobromīns, nevis kofeīns. Teobromīns stimulē asinsriti, palielinot par 30–40%, un ir daudz maigāks aknām un nervu sistēmai nekā kofeīna produkti. Šis ir viens no iemesliem kāpēc kakao sauc par sirds centru atverošu un izmanto enerģētiskā dziedniecībā, bet tas jau saistīts ar emocionālo un garīgo ķermeni un par to citā ierakstā.
ATSAUCE!!!*lietojot vārdu "kakao" es ar to domāju- kakao pupiņas, drupināto kakao, 100% kakao pupiņu pastu! Kakao pulveris ir atvasināts kakao produkts.
*Tāpat lietojot vārdu "šokolāde" es pieļauju, ka tā ir pagatavota no kvalitatīvas kakao PUPIŅU masas, nevis tās atvasinājumiem (piemēram pulvera), un ka tā ir saldināta ar dabīgas izcelsmes saldinātājiem (nevis rafinētiem cukuriem), ka šokolādei nav pievienotas sintētiskās krāsvielas un aromātvielas.