Ceremoniālais kakao un garšvielu spēks: starp tradīciju, zinātni, intuīciju un dziedināšanu.
11. jūnijs, 2025 pl. 21:11,
Nav komentāru
Ceremoniālais kakao ir kas vairāk nekā tikai silts dzēriens. Tas ir sirds atvērējs, zemes dāvana, seno kultūru gudrība un mūsdienu cilvēka ceļš uz balansu ar sevi. Un garšvielas un augi, ko izvēlamies šajā dzērienā, var vēl vairāk bagātināt katru tasi gan ar enerģiju, gan paspilgtināt superfood kvalitātes.

Tradīciju pēdās: Maiji, Acteki un kakao kā svēts dzēriens
Senās Dienvidamerikas kultūras – īpaši Maiji un Acteki – kakao uztvēra kā svētu un dziedinošu augu.
Kakao lietoja:
rituālos, saziņai ar garu pasauli
fiziskā spēka un izturības atjaunošanai
mīlestības un auglības ceremonijās
Garšvielas bija svarīga sastāvdaļa. Tās pievienoja, lai pastiprinātu kakao ietekmi, palīdzētu atvērt sirdi vai iedegtu spēku.
Maiju un Acteku tradicionālās piedevas kakao:
Čili (piemēram, čipotle, cayenne) – stimulē enerģiju, asinsriti, aktivizē sirdi un emocijas
Kukurūzas milti – dod stabilitāti, iezemē, baro (Dienvidamerikā kā maize barojoša, pievienoja kakao piešķirot tām biezu un barojošu struktūru)
Intuīcija kā ceļvedis
Katrā cilvēkā ir sava sajūta par to, kas viņam šobrīd ir vajadzīgs. Mēs varam sekot tradīcijai, bet vēl svarīgāk ir ieklausīties savā ķermenī, garastāvoklī un vajadzībās. Kāda diena prasa tikai tīru kakao. Citā – gribas rozes vai lavandu. Šī ir sajūtu valoda, kuras mācīšanās notiek soli pa solim.
Augi un garšvielas mūsdienu kakao rituālos
🌶️ Dienvidamerika un Centrālamerika:
Čili / Čipotle
Palielina iekšējo siltumu, attīra bailes, atmodina gribasspēku
Stimulē gremošanu, uzlabo asinsriti, palīdz sasildīties
Kukurūzas milti
Simbolizē Zemi un dzīves pamatvērtības
Baro, līdzsvaro cukura līmeni asinīs
Kanēlis
Dod siltumu, mīlestību, drošības sajūtu
Samazina iekaisumus, palīdz stabilizēt cukura līmeni
Vaniļa– bagātina aromātu, piešķir svētku sajūtu
Eiropa: no savvaļas līdz ziedošajam
Lavanda
Mieram, sapņiem, trauksmes mazināšanai
Nomierina nervu sistēmu, atvieglo galvassāpes
Rožlapiņas
Pašmīlestībai, maigumam, sirdij
Mazina spriedzi, darbojas kā antidepresants vieglās formās
Piparmētra
Svaigumam, skaidrībai, aktivizēšanai
Uzlabo gremošanu, noņem galvassāpes
Rozmarīns
Prātam, fokusam, aizsardzībai
Stimulē asinsriti, uzlabo atmiņu
Kumelīte, liepziedi
Mieram, maigai pārejai, sevis samīļošanai
Mazina trauksmi, palīdz pret bezmiegu
Asinszāle, vīgrieze, mātere
Harmonizē ciklu, palīdz vieglas depresijas laikā
Līdzsaro hormonālo sistēmu
Āzija un superfood pasaule:
Ašvaganda (ashwagandha)
Adaptogēns, kas nomierina un palīdz atgūt spēkus
Samazina kortizolu (stresa hormonu), uzlabo miegu, līdzsvaro nervu sistēmu
Tulsi (svētais baziliks)
Senājs Ayurvēdas augs – garīgai skaidrībai
Stabilizē asinsspiedienu, stiprina imunitāti
Kurkuma un ingvers
Attīra, silda, stiprina iekšējo gaismu
Spēcīga pretiekaisuma iedarbība, uzlabo asinsriti un imunitāti
Maka (maca)
Zemes spēkam un dzīvotspējai
Līdzsaro hormonus, uzlabo libido, spēku un izturību
Čaga un reishi (medicīniskās sēnes)
Imunitātei un enerģijai
Adaptogēni, līdzsaro nervu sistēmu, atbalsta aknas un virsnieres
Apvienojot pasaules: Tava recepte kā dzīvā prakse
Tradīcija dod saknes. Intuīcija – ticību. Mēs katrs varam izveidot savu augu ceļu, kas atbalsta veselību, atver sirdi un dziedina.
Uzticēšanās šim ceļam ir daļa no pašas kakao prakses. Klausies, ko Tavs ķermenis vēlas. Kā garšo Tavas šodienas sajūtas?
Un atceries: vienkārša recepte ar tīru kakao ir tikpat svēta kā bagāts eliksīrs. Nav pareizi vai nepareizi – ir tikai tas, kas ir patiesi Tev.
Ceremoniālais kakao ir ceļojums – un mēs esam tajā kopā.
Ja vēlies, doties intuitīva ceļojumā ar kakao, mācoties uzticēties savas intuīcijas izvēlēm un tulkojumiem, ir vien jāsāk pārslēgties un ārējiem skaidrojumiem uz iekšējo zināšanu. Zinu, ka sākumā tas var būt izaicinoši, piedāvāju individuālās konsultācijas un sesijas Tavam atbalstam šajā ceļā.
Sazinies personīgi. Gatavoju arī individuāli Tev sagatavotu kakao- augu maisījumu.
Pieteikums